Tajemnicze 15 barów

cappuccino_froth

Za pomocą takiego pięknego cappuccino firma Lavazza zachęca do kupienia ekspresu ciśnieniowego ich firmy

Kto z nas nie lubi kawy, większość Polaków pije kawę prawie codziennie, ja również piję kawę chociaż nie tak często. Sztuka parzenia kawy na przestrzeni ostatnich lat bardzo mocno rozwinęła się w naszym kraju. Zalewanie mielonej kawy wrzątkiem praktykowane w PRL-u i nazywane ‚kawą po turecku’ dawno odeszło w niebyt, również ekspresy przelewowe modne w latach 90-tych zostały zapomniane. Dzisiaj królują ekspresy ciśnieniowe do kawy, czyli można powiedzieć, że w sztuce parzenia kawy jesteśmy na poziomie europejskim.

Chyba nie ma w Polsce kawiarni, która nie miałaby ekspresu ciśnieniowego, a przeciętny kawosz bezbłędnie wymienia popularnie  u nas rodzaje kawy: espresso, cappuccino, latte macchiato, americano itd. Nie tylko wymienia, ale potrafi też samodzielnie przygotować sobie wybrany rodzaj kawy w samoobsługowym ekspresie, który znajdziemy na każdej stacji benzynowej. Właściwie można powiedzieć, że w ostatnich latach nastąpiła u nas prawdziwa kawowa rewolucja. Kawiarnie oferują mnogość gatunków kaw o różnych smakach i aromatach, w każdym biurze stoi ciśnieniowy samoobsługowy ekspres, po prostu mamy kawowe eldorado. Ta kawowa obfitość zmieniła gusta Polaków w kwestii kawy, gusta są teraz bardziej wyrobione i nie jest łatwo wcisnąć komuś kiepską kawę. To wszystko bardzo mnie cieszy. Przyznam, że ja sama piję kawę dopiero od kilku lat, a więc od dosyć niedawna, właściwie od czasu jak w kuchni u mnie w pracy pojawił się wysokiej jakości 15 barowy ekspres ciśnieniowy. Spróbowałam espresso z nowego nabytku i stało się ono moim ulubionym napojem. Kawa parzona wcześniejszymi metodami nie bardzo mi smakowała i raczej jej unikałam. Co takiego ma w sobie ciśnieniowy ekspres do kawy, a zwłaszcza ten 15 barowy, że zmienił moje podejście do kawy. Od razu powiem, że 15 barowe ekspresy ciśnieniowe to nie jest tylko polska specjalność, ale raczej standard przygotowywania kawy przyjęty w całej Europie.  Eksperci twierdzą, że kluczową kwestią w parzeniu kawy jest prędkość przepływu wody przez kawę, im szybciej woda przepływa tym lepiej. Taka szybko przepływająca woda pobiera z kawy, kawową esencję, ale w znacznie mniejszym stopniu pobiera inne substancje znajdujące się w kawie. Woda przepływająca powoli wyciąga znacznie więcej tych dodatkowych substancji, które nie tylko pogarszają smak kawy, ale też są niekorzystne dla zdrowia. Natomiast szybko przepływająca woda, pobiera z kawy to co najlepsze. Ekspresy ciśnieniowe znane są od dawna, zwłaszcza we Włoszech są popularne od wielu lat. Początkowo jednak ciśnienie w nich było znacznie niższe. Metodą prób i błędów zwiększano stopniowo ciśnienie w ekspresach, aż osiągnięto owe 15 barów. Uznano, przynajmniej na razie, że dalsze zwiększanie ciśnienia nie wpływa już w istotny sposób na smak kawy. 15 barów uznano więc za optymalne ciśnienie wody w ekspresie do kawy zapewniające doskonały smak kawy. Tym samym 15 barowe ekspresy ciśnieniowe stały się standardem. W sprzedaży znajdziemy także ekspresy 10 barowe, a nawet słabsze, ale większość sprzedawanych ekspresów to właśnie ekspresy 15 barowe. Kupując ekspres do kawy zwróćmy uwagę na ciśnienie, ja na pewno nie kupiłabym słabszego ekspresu niż 15 barów. Ekspresy 15 barowe mogą być różnych typów i różnej wielkości, ale elementem wspólnym jest właśnie owe 15 barów. Do wyboru są duże ekspresy z młynkiem mielące kawę osobno dla każdej filiżanki i właśnie taki ekspres zachęcił mnie do picia kawy. Takie duże ekspresy stoją przeważnie w firmowych kuchniach, gdzie co chwilę ktoś podchodzi do ekspresu i robi sobie kawę. Są jednak też mniejsze ekspresy 15 barowe. Gdybym miała kupować ekspres do kawy do domu to kupiłabym ekspres kolbowy. Ekspres kolbowy nie ma zbiorniczka na kawę, przy kilku kawach parzonych dziennie, kawa w takim zbiorniczku by zwietrzała. Ekspres kolbowy zapewnia nam zawsze świeżą kawę, co prawda trzeba mieć osobno młynek do kawy i mielić w nim niewielkie porcje kawy na bieżąco lub używać gotowej kawy mielonej. Zmieloną kawę umieszczamy w kolbie. Taki ekspres jest również łatwiejszy w czyszczeniu, gdyż czyścimy tylko kolbę z kawy, a ekspres jako taki tylko odkamieniamy.  Możemy również mieć w domu kilka gatunków kawy ziarnistej i mielić niewielkie porcje różnych gatunków próbując różne smaki kawy. Także kawiarnie oferujące różne gatunki kawy mają przeważnie ekspresy kolbowe, i mielą porcję wybranej kawy bezpośrednio przed zaparzeniem. Kto nie próbował jeszcze kawy z 15 barowego ekspresu ciśnieniowego, to zapraszam do próbowania i delektowania się pyszną kawą.

saeco-poemia-top-hd8427-19,9115544302_3

Pokazuję tutaj zdjęcie 15 barowego kolbowego ekspresu ciśnieniowego firmy Saeco. Firma Saeco słynie z wysokiej jakości ekspresów ciśnieniowych do kawy. Zdjęcie pobrałam ze sklepu RTV Euro Agd. Widoczny na zdjęciu ekspres jest najczęściej sprzedawanym w tym sklepie ekspresem kolbowym, w rankingu popularności jest na samym czele. Nie znaczy to, że kupując ekspres innej firmy doznamy jakiegoś rozczarowania. Każdy 15 barowy ekspres ciśnieniowy parzy doskonałą kawę. Przy okazji poczytałam komentarze pod tym ekspresem, niektórzy narzekali, że pod ekspres nie można podstawić kubka czy też, że nie można zrobić kawy w wysokiej szklance. Uświadomiło mi to, że wielu z nas brakuje jeszcze wiedzy i umiejętności baristy czyli specjalisty od parzenia kawy. Przy pomocy takiego ekspresu możemy przygotować dowolną kawę i podać ją w dowolnym kubku, szklance czy pucharku, oczywiście pod ekspres możemy podstawiać tylko filiżanki. Najważniejsze jest to, że 15 barowy ekspres ciśnieniowy parzy doskonała kawę. Następnym razem napiszę w jaki sposób przygotowuje się różne typy kawy z pomocą tego typu ekspresu.

PS. Podgrzewajcie filiżanki, kubki, szklanki, w których zamierzacie przygotować kawę. Większość ekspresów ma na górze ciepłą płytkę służącą do podgrzewania filiżanek. Kawa wlana do podgrzanej filiżanki, szklanki, kubka smakuje lepiej i dłużej. Smacznego.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s