Do czego służy listek figowy ?

P1020042Listek figowy, listek z drzewa figowego. Na iluż to obrazach i rzeźbach został uwieczniony. Jest symbolem skąpego odzienia. Listkami figowymi okryli intymne części swego ciała Adam i Ewa, gdy po zjedzeniu jabłka z drzewa wiadomości  dobrego i złego zobaczyli, że są nadzy i poczuli wstyd. Kiedy to było? Na początku istnienia człowieka na ziemi. Wtedy rosły już na ziemi drzewka figowe. Drzewo figowe wielokrotnie wspominane jest w Bibli, zawsze w bardzo pozytywnym znaczeniu. Było traktowane jak symbol dostatku i bezpieczeństwa. Bardzo cenione były figi, słodkie owoce z drzewa figowego. W ciepłym klimacie figi owocują od wiosny do jesieni. Za najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe uważane są owoce wiosenne, majowe i czerwcowe. Owoce te zjadano na bieżąco na surowo. Największy zbiór fig jest pod koniec lata w miesiącach sierpień i wrzesień. Owoce zbierane w tym czasie suszono i jedzono przez całą zimę. Najpóźniejsze owoce jesienne uważane były za najgorsze i służyły dawniej jako karma dla bydła.

Drzewa figowe znane były już w okresie neolitu ok. 7000 lat p. n. e., a udomowione zostały przez człowieka prawdopodobnie już ok. 3000 lat przed Chrystusem. Do upraw starannie selekcjonowano najlepsze odmiany figowców. Na sad figowy składały się najczęściej tylko drzewa żeńskie. Dziko rosnące figi miały na niektorych drzewach tylko kwiaty  żeńskie, a na innych zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie, z tym, że kwiaty żeńskie były na tych drzewach bezpłodne. Sposób zapylania fig byl niezwykle skomplikowany. Figi zapylane były przez tak zwane osy figowe czyli przez bleskotki Blastophaga psenes, które przypominały małe osy. Rozwijały się one wewnątrz żeńskich kwiatów na drzewach ‚męskich’. Gdy owady wylęgły się w żeńskich kwiatach musiały przelecieć przez kwiat męski z pyłkiem. Pyłek ten zanosiły na drzewa żeńskie i zapylały zeńskie kwiaty na drzewach żeńskich, z których wyrastały pyszne figi. Nic dziwnego, że już w IX wieku p. n.e. Grecy wymyślili sztuczne zapylanie żeńskich drzewek figowych. Na temat zapylania fig przez figowe osy napisano wiele prac naukowych. Obecnie uprawia się figi w ogóle nie wymagające zapylania.

P1130186

Przez całe tysiąclecia figi były bardzo ważnym pożywieniem w basenie Morza Śródziemnego, nic dziwnego, że ich uprawę znano na wylot i doprowadzono do perfekcji. Figi to nie tylko smacze, ale też wartościowe pożywienie, miały też znaczenie lecznicze. Figi były tak ważne, że za ścięce drzewa figowego groziła kara śmierci. Drzewa figowe dzielą się na dwa zasadnicze gatunki, figa pospolita i figa sykomora. Figa pospolita jest gatunkiem bardziej szlachetnym i to ją głównie uprawiano i ceniono. Figa sykomora daje owoce gorszej jakości i była uprawiana i zjadana przez ludzi biedniejszych. W uprawie fig najważniejsze były oczywiście owoce, ale wykorzystywano także liście i gałązki. Liście i gałązki służyły głównie do celów leczniczych.

P1160116 - Kopia

Dla mie bardzo ciekawym zastosowaniem liści figowych było używanie soku ze świeżych liści i gałązek do koagulacji mleka. Sok z liści i gałązek figowych działa podobnie jak podpuszczka i powoduje, że mleko ścina się czyli, że kazeina mleka tworzy skrzep, z którego tworzono ser. Dziś takie sery nazywa się serami podpuszczkowymi, jak nazywał się ser produkowany przy pomocy liści i gałazek figowych nie wiem. Ser ‚figowy’ produkowano często w taki sposób, że mleko pogdrzewane nad ogniem  mieszano świeżo ściętą gałązką figową. Również dzisiaj sok z liści i gałązek figowych służy do produkcji serów podpuszczowych. Uzyskuje się z niego enzym ficynę, która sluży do produkcji serów regionalnych na południu Europy. Powszechnie jednak do produkcji serów podpuszczowych używa się dzisiaj enzymów syntetycznych, które mają lepsze właściwości koagulacyjne. Produkowanie sera poprzez mieszanie mleka gałązką figową brzmi jednak niezwykle ciekawie i jak ktoś ma swoje drzewko figowe to może spóbować tej metody.

PS. Biorąc pod uwagę, jak bardzo powycinany jest listek figowy, przykrycie nim czegokolwiek jest rzeczywiście dużą sztuką.

Na zdjęciach widzimy liście trzech różnych odmian figowców. Są inaczej powycinane, wszystkie jednak to figowce pospolite.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s