Oliwka z pestką

P1250137Oliwki od dawna goszczą w naszych sklepach, a często też w naszych domach. Chociaż drzewka oliwne rosną nad Morzem Śródziemnym, to w polskich sklepach jest bardzo duży wybor oliwek, tak jakby to był nasz rodzimy przysmak. Najczęściej jednak kupić możemy oliwki drylowane oraz wydrylowane i nadziewane. Stosunkowo niewiele jest oliwek z pestką.

Kiedyś myślałam, że oliwki z pestką są gorsze od tych wydrylowanych i nie kupowałam ich, no bo trzeba je najpierw z tej pestki obrać co nie jest łatwe. Wszystko zmieniło się gdy pojechłam do Grecji. W Grecji oliwki z pestką są wyżej cenione od oliwek wydrylowanych. Mają też inne przeznaczenie. Oliwki drylowane dodajemy do sałatek i różnych innych potraw, natomiat oliwki z pestką są potrawą same w sobie. Oliwki z pestką jemy tak jak na przykład czereśnie, pestkę wypluwamy. Smak oliwek z pestką jest inny niż oliwek wydrylowanych. Pestka nadaje głębię smaku, taką dodatkową nutkę smakową. Grecy mówią, że prawdziwy smak oliwki, to smak oliwki z pestką. Można więc powiedzieć, że oliwki z pestką to oliwki deserowe, jako oliwki z pestką sprzedawane są wyselekcjonowane najlepsze owoce. Oliwki wydrylowane dodane do potrawy, swoim smakiem uzupełniją smak potrawy. Oliwki z pestką jemy po to, aby delektować się smakiem samej oliwki. Za najlepsze oliwki deserowe czyli oliwki do konsumpcji z pestką, uważane są greckie oliwki odmiany Kalamon z drzewek oliwnych rosnących w regione Messini na Peloponezie. Jest to bardzo stara odmiana oliwek znana od tysiącleci i nazywana „Królową oliwek”. Podobno nawet kult bogini Ateny, której symbolem jest gałązka oliwna, został przeniesiony do Aten właśnie z Messini. Miasto Messini znajduje się w regionie miasta Kalamata. Cały region Kalamata słynie z wyśmienitych oliwek, na oliwkach Kalamon częto podany jest region Kalamata. Oliwki do celów deserowych zbierane są dosyć późno, bo na przełomie grudnia i stycznia, dzięki czemu dojżewają na drzewie nabierając ciemnej barwy. Oliwki dojżałe są delikatniejsze w smaku od oliwek zielonych, które zostały zebrane zanim zdążyły dojżeć. Co prawda oliwki zielone mają więcej wartości odżywczych, ale do jedzenia deserowego są trochę ostre w smaku, chociaż oczywiście także można kupić zielone oliwki z pestką do deserowej konsumpcji. Dojżałe, ciemne oliwki deserowe mają też mniej kalori od oliwek zielonych, chciaż trzeba powiedzieć, że wszystkie oliwki są niskokaloryczne. Jedna duża oliwka to około 4 kalorii. W Grecji oliwki z pestką są bardzo popularną przekąską, mówi się nawet, że zjadanie dziennie 7 oliwek zapewnia długowieczność. Oliwki, zarówno te deserowe z pestką, jak i te drylowane sprzedawane są w zalewie. Tradycyjna zalewa do oliwek to solanka, oliwa i ocet winny. W przypadku ciemnych oliwek ocet z ciemnych winogron, a w przypadku zielonych oliwek ocet z jasnych winogron. Czasami stosuje się tylko oliwę i ocet winny lub tylko solankę. Można więc powiedzieć, że oliwki, które kupujemy to oliwki kiszone lub kwaszone, mniej więcej tak jak nasze ogórki. Oliwek w stanie surowym nie jada się, są jadalne ale są bardzo cierpkie w smaku. W Grecji oliwki z pestką jadane są jako przekąskę, gdy dopadnie nas mały głód. Warto wieczorem gdy siedzimy przed telewizorem czy komputerem postawić miseczkę z oliwkami, oliwki szybko zaspokajają głód i przez dłuższy czas czujemy się syci. Na pewno są lepszą przekąską niż czipsy czy słodycze. Jako oliwki deserowe do przegryzania sprawdzą się też oliwki drylowane i nadziewane papryką, czosnkiem, serem czy innymi delicjmi. Smak nadzienia wzbogaca smak samej oliwki, niejako w zastępstwie pestki.  Królową przekąsek jest jednak oliwka z pestką najlepiej ciemna, dojżała, odmiany Kalamon. Nasz organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do takiej przekąski, przynajmniej u mnie tak było, jak zaczęłam jeść oliwki Kalamon, to już po kilku dniach przy małym głodzie odruchowo zaglądałam do lodówki po oliwki. Życzę wszystkim aby odkryli tę przyjemność i cieszyli się nią tak jak ja.

Na zdjęciu są dojżałe oliwki Kalamon z pestką z Grecji, to te ciemnoczerwone. Drugi gatunek to zielone oliwki Bella di Cerginola z pestką z Włoch, to ta duża zielona oliwka.  Oliwki Bella di Cerginola to jedne z największych oliwek na świecie i są chlubą Włoch. Trzeci gatunek to zielone oliwki Manzanilla drylowane wypełnione pastą paprykową z Hiszpanii. Oliwki Manzanilla są w Hiszpani bardzo cenione i sprzedawane są zarówno z pestką jak i drylowane nadziewane. W sprzedaży są też dojżałe oliwki Manzanilla z pestką. Z tych trzech rodzajów oliwek widocznych w miseczce mi najbardziej smakują dojżałe oliwki Kalamon.

PS.  W naszych sklepach dostępne są również oliwki czarne, są zdecydownie ciemniejsze od naturalnie dojżałych ciemnych oliwek. Są to oliwki zielone, które swoją czarną barwę uzyskały poprzez tzw. ługowanie czyli specjalny proces chemiczny. Osobiście preferuję żywność przetwarzaną naturalnymi metodami i to ługowanie trochę mnie odstrasza. Dlatego raczej omijam czarne oliwki, chociaż i owszem smakują mi i czasami się na nie skuszę. Ługowanie usuwa goryczkę z oliwek i w tym celu właśnie jest przeprowadzane, zmiana koloru to efekt uboczny.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Oliwka z pestką

  1. Oliwki są wspaniałe, szkoda że trudno kupić u nas te z pestką! Koło mnie było przez długi czas stoisko z oliwkami bardzo dużymi, ciemnymi, były nadziewane fetą i z zalewy oliwnej. Kupowałam je sobie bardzo często, rzadziej zielone, też wielkie i z tym nadzieniem. Zawsze chciałam jeszcze kupić jakieś syryjskie, które też mieli i jak wreszcie poszłam to teraz nie ma już tego sklepu :-(. Mieli też grecką baklawę i też nie zdążyłam jej spróbować…

    Lubię to

    • Ja kupuję oliwki z pestką Kalamon w lidlu w Tygodniu Greckim. Baklawę też ostatnio mieli, chociaż może nie tak smaczną jak w greckim sklepiku. Zresztą nie wiem, bo nie kupiłam jej. Baklawa jest pyszna.

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s