Włoski obiad

 

P1170157

W Polsce jesteśmy przyzwyczajeni, że na obiad jemy najpierw zupę, późnej tak zwane drugie danie, kompot i deser. Jednak nie wszędzie obowiązuje taka kolejność. Przekonałam się o tym we Włoszech. Włoski obiad zaczyna się od antipasti czyli drobnych przekąsek na zimno. W moim przypadku były to smażone bakłażany podane na paterze wraz z plastrami szynki dojrzewającej czyli prosciutto crudo. Bakłażany były zimne. Po przystawce pojawiło się pierwsze danie. Był to makaron spaghetti z sosem pomidorowym. Przy czym sos pomidorowy był bardzo oszczędny tzn, był bez żadnych dodatków ale za to bardzo smaczny. Makaron na pierwsze danie zamiast zupy to było dla mnie zaskakujące. Drugie danie stanowił płat mięsa z grilla. Był to najcieńszy plaster mięsa jaki kiedykolwiek widziałam. Na talerzu znajdował się tylko i wyłącznie kawałek mięsa absolutnie bez żadnych dodatków. W osobnych miskach podana była sałata z oliwą. Na drugie danie składał się więc kawałek mięsa i sałata. To również dość zaskakujący zestaw jak dla mnie, Na deser dostaliśmy winogrona i nic więcej. Po prostu na stole pojawiła się miska z winogronami. Do obiadu od samego początku do końca mieliśmy do dyspozycji czerwone młode wino. Wino stało na stoliku w dzbanku. Największym zaskoczeniem w tym włoskim obiedzie był dla mnie szyk podawania dań, ale teraz już wiem, że co kraj to obyczaj.

PS. Obiad jadłam na południu Włoch w rejonie Apulia słynącym z wyśmienitej kuchni. Na zdjęciu widoczne są stare domy w sąsiednim rejonie Basilicata, w miejscowości Matera, również na południu Włoch. Południe Włoch zachowało tradycyjny charakter, także kuchnia na południu Włoch to prosta, tradycyjna włoska kuchnia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s