Pecorino Romano

pecorino-romano-8-mesiPecorino Romano to jeden z najstarszych serów na świecie. Produkowany był już 2000 lat temu przez pasterzy z okolic Rzymu. Stanowił jeden z podstawowych składników menu Legionów Rzymskich. Do dzisiaj cieszy się dużą popularnością i jest chętnie jadany w Rzymie i okolicach.

Pecorino Romano to ser twardy dojrzewający produkowany z mleka owczego. Można powiedzieć, że jest owczym odpowiednikiem parmezanu, a może raczej pierwowzorem, gdyż został wymyślony dużo wcześniej niż parmezan. Pecorino Romano ma jasny kolor, prawie biały, świeży nadaje się na deskę serów, a bardziej dojrzały do tarcia tak jak parmezan. Dojrzały Pecorino Romano jest bardzo intensywny w smaku, tak więc należy dodawać go z umiarem. Pecorino Romano możemy zastosować wszędzie tam, gdzie użylibyśmy parmezanu. Należy jednak wziąć pod uwagę charakterystyczny smak sera. Pecorino Romano ma stosunkowo mało tłuszczu, bo zaledwie 36%. Pecorino Romano uważa się za dojrzały po 8 miesiącach dojrzewania, chociaż może też dojrzewać 12, a nawet 14 miesięcy. Im dłużej ser dojrzewa tym ma bardziej ostry, intensywny smak i zapach. Młody ser nazywa się Fresco, kilkumiesięczny Semistagionato czyli dojrzewający, a dojrzały nazywa się Stagionato. Biorąc pod uwagę, że Pecorino Romano jest tańszy od parmezanu warto rozejrzeć się za nim na półkach sklepowych. W Polsce Pecorino Romano dostaniemy w delikatesach Alma czy Piotr i Paweł, ale też w Auchan i w wielu innych sklepach, a także okazjonalnie podczas tygodni włoskich w Lidlu i Biedronce. Ser sprzedawany jest najczęściej w formie klinika zapakowanego próżniowo czyli tak samo jak parmezan. Pecorino Romano to także dobry prezent przywieziony z Rzymu. Pecorino Romano uzyskał certyfikat unijny DOP czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Kupując ser warto zwrócić uwagę, czy na opakowaniu jest napis DOP. We Włoszech, a także u nas w sklepach internetowych, oprócz kliników, możemy też kupić całe krążki sera np. takie jak widoczny na zdjęciu (delikatesy DelDuca). Słowo Pecorino pochodzi od słowa owca, po włosku Pecora, słowo Romano pochodzi od Rzymu po włosku Roma, i tak mamy Pecorino Romano. Smacznego!

PS. Mój Pecorino Romano kupiłam w Rzymie w markecie. Jeszcze długo po powrocie do Polski przypominał mi słoneczną Italię.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s