Gdzie pieprz rośnie ?

Pieprzowiec peruwiańskiNie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Jest ponad 700 gatunków roślin z rodziny pieprzowatych. Są to rośliny zielne, pnącza, krzewy i drzewa.

Pieprz czarny

Popularny u nas pieprz czarny to owoc rośliny Piper nigrum, pnącza  pochodzącego z Indii, a obecnie uprawianego w wielu krajach strefy tropikalnej. Pieprz czarny (Piper nigrum) ma dużą zawartość olejków eterycznych oraz alkaloidu piperyny, która przyśpiesza przemianę materii. To właśnie dzięki piperynie, szybciej strawimy tłusty posiłek, jeżeli dodamy do niego pieprzu. Smak pieprzu czarnego wszyscy znają. Oprócz pieprzu czarnego możemy kupić też pieprz biały, zielony, czerwony, różowy oraz kolorowy, który jest mieszanką wymienionych rodzajów pieprzu. Owoce pieprzu czarnego (Piper nigrum) w naturze, czarne są, gdy dojrzeją. Pieprz czarny kupowany przez nas jako przyprawa swój czarny kolor uzyskuje jednak dzięki suszeniu i fermentacji  niedojrzałych czyli zielonych owoców. Pieprz zielony to po prostu zielone, niedojrzałe owoce pieprzu czarnego (Piper nigrum), które nie zostały poddane procesowi fermentacji i zachowały swój naturalny kolor. Pieprz biały to również owoce pieprzu czarnego (Piper nigrum). są to owoce dojrzałe. Tak więc, wydawałoby się, że dojrzałe owoce pieprzu czarnego (Piper nigrum) mają kolor biały, a jednak nie, mają kolor czarny. Biały kolor uzyskuje się przez moczenie w wodzie dojrzałych owoców, a następnie usuwana jest skórka. To właśnie skórka zawiera najwięcej piperyny, która nadaje ostry smak. Po co ta zabawa w kolory ? Pieprz czarny czyli taki sfermentowany, ma najbardziej wyrazisty, ostry smak. Pieprz biały jest łagodniejszy w smaku, ale za to bardzo aromatyczny. Pieprz zielony czyli niedojrzały, niefermentowany jest najłagodniejszy w smaku,  W skali od 1 do 10  ostrości pieprzu czarnego można okeślić na  9, pieprzu białego na  7, a pieprzu zielonego na 4. Tyle zachodu z pieprzem! No cóż, pieprz to najstarsza przyprawa świata, znana od ponad 4000 lat i bardzo cenna. Pieprz był pierwszą zamorską przyprawą, którą handlowano na dużą skalę.  Pieprz czarny (Piper nigrum) ma wiele odmian, różniących się wielkością nasion, jak również zawartością piperyny i olejków eterycznych. Cały czas jednak mówimy o jednej roślinie, pnączu Piper nigrum. Jak wspomniałam na początku, do rodziny pieprzowatej należy ponad 700 roślin, ale do Europy sprowadzane są głównie owoce pieprzu czarnego (Piper nigrum). Niektóre z pozostałych rośliny pieprzowych również stosowane są jako przyprawy, ale głównie lokalnie. Część z nich ma zastosowanie w medycynie ludowej, a część ma charakter ozdobny. Na tym możnaby zakończyć opowieść o pieprzu, gdyby nie jeden kolor, czerwony.

P1210644

Pieprz czerwony

W pieprzu kolorowym, oprócz czarnego, zielonego i białego, znajdziemy pieprz czerwony i różowy. Te czerwone i różowe kulki tak sprytnie podrzucone do pieprzu, tak na prawdę pieprzem nie są, tzn. nie pochodzą z rośliny z rodziny pieprzowatych. Są to owoce drzew z rodziny Anacardiaceae czyli nanerczowatych zupełnie nie spokrewnionej z pieprzowymi. Wyróżniamy tu dwa gatunki drzew: Schinus terebinthifolius czyli pieprzowiec brazylijski i Schinus molle czyli pieprzowiec peruwiański. W mieszankach pieprzowych dostępnych w naszych sklepach znajdziemy zarówno pieprz brazylijski czerwony, jak i pieprz peruwiański, różowy. Obydwie rośliny pochodzą z Ameryki Południowej, mają lekko pikantny smak, przy czym pieprz peruwiański, różowy jest trochę bardziej aromatyczny od brazylijskiego czerwonego. Ziaren tych nie ma potrzeby mielić, wystarczy lekko je rozgnieść. Nadają się do przyprawiania zarówno potraw słonych, jak i słodkich. Całymi ziarnami można udekorować desery i inne potrawy. Obydwa zawierają kapsaicynę odpowiedzialną za ostry smak, która podobnie jak piperyna przyspiesza metabolizm. Pieprz czerwony i różowy znajdziemy na półkach sklepowych, nie tylko w postaci suchych kulek, ale także w słoikach, zalane w solance lub marynowane. W taki sam sposób przyrządzany jest też pieprz zielony. Warto tu zaznaczyć, że istnieje również pieprz czerwony z rodziny pieprzowatych, jednak jest on bardzo rzadki i bardzo drogi i w praktyce w naszych sklepach raczej się go nie kupi.

Drzewa pieprzowe, a zwłaszcza pieprzowiec peruwiański rosną również w klimacie śródziemnomorskim gdzie sadzone są także w celach ozdobnych. Są to drzewa wiecznie zielone tzn, że nie zrzucają liści na zimę. Wiotkie, zwisające gałęzie pieprzowca peruwiańskiego wyglądają rzeczywiście bardzo dekoracyjnie.

P1170580

Jak się zapewne domyślacie na zdjęciach jest drzewo pieprzowe peruwiańskie. Zdjęcia zrobiłam w Hiszpanii w Santa Susana oraz we Włoszech w okolicach Neapolu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s