OLIWA Z OLIWEK – czas zbioru

P1130064

Niedawno rozmawiałam ze znajomym o oliwie z oliwek. Powiedział, że nie wyobraża sobie bez niej kuchni. Gdy zaczęłam pogłębiać temat zrobił wielkie oczy,  Co wiedział ? Wiedział, że najlepsza jest oliwa Extra vergine. Czego nie wiedział ? Nie wiedział, że oliwa oliwie nie równa, nawet ta Extra vergine. Rozmawianie o oliwie to temat rzeka. Dzisiaj chciałabym powiedzieć kilka słów o terminie zbioru oliwek.

Czas zbioru

Oliwa wytłoczona z lekko dojrzałych owoców (październik) jest najbardziej wartościowa, zawiera najwięcej polifenoli, jednakże tej oliwy uzyskamy najmniej i zarazem jest ona najbardziej nietrwała, najszybciej ulega utlenianiu. Jest też oczywiście najdroższa.

Oliwa wytłoczona ze średnio dojrzałych oliwek (listopad, grudzień) zawiera nieco mniej polifenoli, ale wciąż bardzo dużo. Uzyskamy tej oliwy znacznie więcej  i  jest ona bardziej trwała, wolniej się utlenia. To właśnie oliwa z takich oliwek jest najczęściej obecna w naszych sklepach, a przynajmniej powinna być. Cały czas mówimy o oliwie Extra vergine.

Oliwa wytłoczona z mocno dojrzałych oliwek ( styczeń, luty) zawiera najmniej polifenoli i w zasadzie nie może już być klasyfikowana jako extra vergine, Z takich oliwek uzyskamy najwięcej oliwy i jest ona najbardziej trwała, najwolniej się utlenia. Świat oliwy nie kończy się na extra vergine, więc taka oliwa również znajdzie zastosowanie. Będzie z niej zrobiona oliwa rafinowana.

Czas tłoczenia

Zbiór oliwek odbywa się w taki sposób, że pod drzewami oliwnymi rozkładane są płachty, na które otrząsane są oliwki. Oliwki nie powinny leżeć zbyt długo na płachtach, w zasadzie powinny być pozbierane i wytłoczone w ciągu 24 h.  W przeciwnym razie jakość owoców obniża się i uzyskamy z nich oliwę gorszej jakości. Oliwa taka będzie miała mniej polifenoli, gorszy smak i wyższą kwasowość.

Czas mieszania

Oliwy sprzedawane w sklepach najczęściej są mieszanką różnych oliw. Do oliwy rafinowanej dodaje się trochę oliwy extra vergine, aby podnieść jej jakość (i cenę). Łączy się też oliwy z różnych gatunków drzew oliwnych aby uzyskać przyjemniejszy smak, a także łączy się oliwy wytłoczone w różnym czasie aby zwiększyć ilość polifenoli w oliwie. Ilość polifenoli w oliwie przekłada się na kwasowość oliwy. Im więcej polifenoli tym kwasowość oliwy jest mniejsza. Oliwa sklasyfikowana jako extra vergine nie może mieć kwasowości większej niż 0,8 %.

Czas koneserów

Dobre oliwy mają swoich smakoszy tak jak dobre wina. Wielu czeka na tłoczenie pierwszych jesiennych, najbardziej wartościowych oliw. Ja czekam na początek grudnia, na dostawę świeżo tłoczonej oliwy  z niewielkiej rodzinnej plantacji greckiej.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “OLIWA Z OLIWEK – czas zbioru

  1. Pingback: OLIWA Z OLIWEK – kupujemy oliwę | beauty of nature

  2. Pingback: OLIWA Z OLIWEK – Oliwa od producenta | beauty of nature

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s